Durf ‘gewoon’ te beginnen

laptop met daarop de tekst 'just start'

Ik heb in mijn leven regelmatig mensen gesproken die heel graag iets wilden maken. Bijvoorbeeld een boek, of een website. De lijst van praktische bezwaren was echter eindeloos en ontmoedigde enorm. En dan waren er nog de vragen: Gaat iemand mijn boek wel lezen? Wat als mijn website geen bezoekers trekt?

Je kunt dan aankomen met allerlei flauwe opmerkingen als ‘het gaat niet om de bestemming, maar om de reis ernaartoe’ maar uiteindelijk luidt mijn advies toch als volgt:

Je weet van tevoren niet precies wat je gaat maken. Dat wel weten is een illusie en houdt je star en met oogkleppen op gedurende het proces. Het maakt je blind voor kansen en interessante omwegen onderweg.

Je hoeft ook niet precies te weten waar je begint. Begin ergens, al is het (voor jouw gevoel) in het midden. Eenmaal in beweging is het makkelijker doorrollen.

Doe het vooral ook voor jezelf. Omdat je er iets van leert, omdat je het leuk vindt, omdat het je een bezigheid geeft. De meeste dingen die ik heb gemaakt (denk aan ebooks en een groot online platform) gaven me een dagbesteding in lastige momenten van mijn leven.

Ondertussen leerde ik ook nieuwe skills. Want nee, misschien leest niemand je boek en bezoekt niemand je site. Maar je bent daarna wel een betere schrijver, weet hoe je een boek uitgeeft en wat de basis-WordPress-skills zijn.

Dat heb je allemaal nodig voor je volgende boek en misschien zelfs je toekomstige baan. Vrijwel alle skills die ik nodig heb voor mijn huidige werk heb ik voor het eerst aangeraakt tijdens die uurtjes waarin ik ‘gewoon aan iets begon’ en niet wist waar het eindigde.

Stukje bij beetje bouwde ik verder en soms was het dan ineens af. Wat er dan gebeurde, was bijzaak. Het belangrijkste gedeelte had ik dan al achter de rug. Het genieten van het maakproces, het vallen en weer opstaan, het over de drempel durven stappen. ‘Gewoon durven beginnen’, zonder te weten waar het heengaat.

En onderweg zoveel plezier hebben dat je je vergeet zorgen te maken over het eindresultaat.

Scroll naar boven