Laaghangend fruit

persoon die laaghangend fruit plukt

Laatst betrapte ik mezelf erop dat een zin die ik uitsprak onvermijdelijk ging eindigen in het vreselijk platgetreden ‘laaghangend fruit’. Een term die toch altijd een beetje viezig voelt en me doet denken aan bungelende geslachtsdelen of een tros overrijpe bananen.

Neemt niet weg dat het zinnig kan zijn om bij het laaghangend fruit te beginnen. Helemaal gezien het feit dat mensen vaak vrij lang blijven hangen in abstract denken. ‘Gewoon durven beginnen’ is een hele kunst en je daarbij richten op het laaghangende fruit – de taken die bijna voor het oprapen liggen – is dan een goede eerste stap. Eenmaal in beweging is het makkelijker doorstomen. Al helemaal voor de chronische twijfelaars onder ons die teveel hangen aan het motto ‘bezint eer ge begint’.

Teveel snoepen van dat laaghangend fruit kan je echter ook flink misselijk kan maken. Je voelt je snel verzadigd. ‘Zo, dat klusje heb ik ook weer afgerond. Nu kan ik op mijn lauweren gaan rusten.’ Terwijl het dan pas net begonnen is. Na het laaghangend fruit volgen namelijk de hard te kraken noten. Dan begint het échte denk- en doewerk.

Haak dus vooral niet te vroeg af en zie het plukken van laaghangend fruit niet als je belangrijkste taak. Hooguit als een flinke energieboost, een shot suiker dat je aanspoort om van de sprint een marathon te maken. Dan worden je inspanningen pas écht vruchtbaar.

Scroll naar boven