Nieuwsgierig Aagje

een lama die heel nieuwsgierig is

Ik datete ooit met een meisje dat zich eraan stoorde dat ik zoveel vragen stelde. Ik ga namelijk niet het standaard lijstje af, maar vraag echt dieper door. Zij voelde zich daardoor onveilig en had het gevoel alsof ze in een kruisverhoor was beland. Daarvan leerde ik dat een vraag heel persoonlijk kan zijn en dat het niet altijd netjes is om iemand ongevraagd van alles voor te leggen.

Tegelijkertijd zijn er ook mensen geweest die aangaven dat ze het juist fijn vinden als ik vragen stel, omdat ze daardoor een andere kijk op zaken kregen. Het zijn de mensen die reageren met ‘goede vraag’ en daarna heel lang een stilte laten vallen, omdat ze zelf het antwoord nog niet weten en dus actief aan het denken worden gezet.

Uiteindelijk gaat vragen stellen ook niet altijd om het antwoord vertellen aan mij, maar vooral aan jezelf. In mijn werk zet ik het dan ook actief in. Ik stel een vraag niet altijd om zelf iets te achterhalen, maar met als doel om de ander zichzelf beter te laten leren kennen.

Een goede vraag kan daaraan bijdragen. Hardop een helder antwoord formuleren leert je beter verwoorden wat je wil en hoe dan precies. Soms leidt al dat gevraag van mij dus ook wel degelijk ergens toe en kan ik er iemand mee helpen.

Ik overweeg daarom deze skill (het nieuwsgierig Aagje uithangen) in de toekomst nog vaker professioneel in te zetten. De mensen die zich vrijwillig durven onderwerpen aan mijn vragenvuur, mogen zich dan bij me melden.

Scroll naar boven