Therapietaal

neon light mounted on white surface

“Hij is echt een narcist. Het wordt tijd om mijn grenzen te bewaken.” “Sorry, ik ben even getriggerd.” “Zij vertoont toxisch gedrag, daardoor voelde ik me super onveilig.”

Snap jij wat iemand voelt die dit zegt? Geeft het je een dieper kijkje in iemands beweegredenen of gevoelsleven?

‘Therapietaal’ is het gebruiken van psychiatrisch jargon in je dagelijks taalgebruik. Het is populair onder jongeren en op sociale media, zoals TikTok. Je zou kunnen denken dat therapietaal het mogelijk maakt om je steeds preciezer uit te drukken.

Het tegendeel blijkt echter waar. Mensen zijn steeds minder goed in staat om de volledig reikwijdte van hun woordenschat te benutten om te beschrijven wat ze voelen. Wat deed die ander precies wat me raakte, wat voelde ik toen? Wat gaat er door me heen als ik me getriggerd voel en waar komt dat gevoel vandaan? Waarom vond ik wat de ander deed niet oké en hoe zou ik geholpen zijn?

Het valt me op dat mensen deze dagen sowieso veel vaker grijpen naar jargon of complexe termen. Je ziet het ook terug in hoe we praten over oorlog. Genocide. Ethnic cleansing. White supremacy. Intersectionaliteit. Los van het feit dat veel mensen niet precies weten wat deze termen inhouden, vertellen ze me ook vaak weinig over wat iemand echt voelt, vindt en vooral hoe diegene toe zou willen werken naar een oplossing.

‘Woorden doen ertoe’ is het stokpaardje van Sigrid Kaag. Ik begin haar steeds beter te begrijpen. Onze taal is zo ongelooflijk rijk. Benut alle woorden, en weersta de verleiding om één term te kiezen om je hele gevoelsleven te beschrijven.

Scroll naar boven