‘Wat doe je nou precies?’ (1)

‘Wat doe je nou precies?’

Die vraag krijg ik logischerwijs wel eens. Meestal antwoord ik dat ik mensen help bij hun website en social media en dat ik ebooks schrijf. Maar wat zegt dat nou eigenlijk? Daarom dacht ik: in deze blog ga ik niet alleen schrijven wat ik over het algemeen doe, maar ook over waarom het mij zo blij maakt. Ik pak er wat werkzaamheden van het afgelopen halfjaar bij als voorbeeld.

Ebooks schrijven over psyche

Sinds een paar jaar publiceer ik regelmatig ebooks over psyche. Dit deed ik eerst voor dsmmeisjes – dit was tot 2021 een groot online platform voor mensen met psychische klachten – en nu doe ik het voor Leessnack. Inmiddels zijn er ebooks over DIS, borderline en sociale angst en ik ben op dit moment bezig met een nieuw ebook over trauma.

Ervaringsverhalen over psychische klachten

De ebooks bestaan vooral uit ervaringsverhalen van mensen die deze psychische problematiek zelf ervaren. Ze vertellen hun levensverhaal, reageren op vooroordelen en mythes, beantwoorden veelgestelde vragen en richten zich tot lotgenoten.

Ik creëer met deze boekjes voor mijn gevoel een podium voor anderen om hun verhaal te vertellen. Dat is iets wat ik al heel lang heel leuk vind. Bij dsmmeisjes deden we eigenlijk precies hetzelfde; we hadden het platform gecreëerd en zeiden tegen mensen met psychische klachten “The stage is yours!”

Troost en herkenning

Ik ben heel erg fan van deze vorm omdat het zoveel voordelen kent. Allereerst is het delen van je verhaal heel erg helend. Daarnaast weet ik dat het lezen van ervaringsverhalen kan leiden tot troost en herkenning. Dat vind ik heel erg belangrijk, want de eenzaamheid die mensen met psychische klachten treft, vind ik heel naar. Tot slot denk ik dat het lezen van dit soort ebooks ook voor naasten en hulpverleners heel erg handig kan zijn, omdat ik mensen ook altijd vraag om hun problematiek uit te leggen aan iemand die het zelf helemaal niet kent. Iedereen gebruikt daarvoor ook weer andere woorden, waardoor je echt een bloemlezing krijgt van hoe iets kan voelen.

Mini-training empathie

Ik zie mijn ebooks dus eigenlijk ook als een soort mini-training in empathie en in het wisselen van perspectief. Zelfs als mensen gediagnosticeerd zijn met dezelfde DSM-classificatie, omschrijven en ervaren zij dit allemaal heel anders. Ook dat blijf ik een heel belangrijke boodschap vinden. Soms is het belangrijk om even te vergeten wat je denkt te weten over een stoornis en echt weer even zo objectief mogelijk te luisteren naar iemands persoonlijke verhaal.

Benieuwd naar mijn ebooks?

Mijn ebooks zijn te koop in de webshop van mijn blog Leessnack.

Website- en social mediabeheer

De afgelopen jaren heb ik me ook enorm ontwikkeld op het gebied van het beheren van met name WordPress-websites. Het gevaar ligt dan op de loer dat je je eigen skills niet eens meer herkent. Even iets op een website plaatsen of bouwen… dat is toch zo gefixt?

Het belang van een bijgewerkte website

Toch ben ik er door de jaren heen achtergekomen dat dit voor veel mensen helemaal geen peulenschil is. Alle knopjes en opties in hun CMS doet ze duizelen en als ze dan een keer wat plaatsen, komt het er niet uit te zien zoals ze dat zouden willen. Soms kost het bijhouden van hun website ze ook zo ontzettend veel energie dat ze de boel maar een beetje laten versloffen. De agenda wordt niet meer geüpdatet, de foto’s zijn verouderd, het laatste nieuws dateert van een paar jaar terug…

Ik vind dat altijd super zonde! Mensen investeren namelijk een heleboel geld in het laten bouwen van hun website. Was het dat wel waard als die website daarna vooral staat te verstoffen? Daarnaast doen mensen vaak allerlei toffe dingen in real life waar de bezoekers die zo’n niet bijgewerkte website bezoeken geen weet van hebben.

Kortom: die website is ooit aangeschaft, ik neem aan met een goede reden… Zorg dan ook dat die goed bijgewerkt is!

Energielekken oplossen

Maar zoals ik al schreef: voor veel mensen is dit een enorm energielek, of mensen hebben de digitale kennis niet. En daar kom ik in in beeld, want juist deze ‘digibeten’ van wie de talenten elders liggen help ik graag!

Zo help ik momenteel een celliste met haar website en Facebook-pagina. Zij haalt veel meer energie uit het geven van cellolessen dan uit het achter de computer zitten. Dat laatste maakt haar namelijk enorm gestrest, terwijl ik het juist leuk vind! Daarom stuurt zij me sinds een tijdje de dingen die op Facebook mogen. Tekstjes, afbeeldingen… Wat ik dan doe is zorgen dat het er goed uit komt te zien, door de afbeelding bijvoorbeeld een mooie, informatieve lay-out te geven.

Daarnaast zorg ik ook dat de informatie compleet is. Op het moment dat ze een concert geeft, bevraag ik haar: bij wie kunnen mensen zich aanmelden, wat is de toegangsprijs, hoe laat begint het? Ook spot ik soms kleine foutjes, zoals een verkeerd e-mailadres in de tekst. Complete informatie aanbieden scheelt namelijk ook enorm veel tijd… Anders zit je voor je het weet weer allerlei vragen te beantwoorden van mensen die iets nog niet begrijpen of weten!

Laatst mocht ik ook een nieuwe pagina toevoegen op haar website. Dat vind ik ook heel leuk om te doen: de tekst geschikt maken voor het web (goede leesbaarheid, tussenkopjes), afbeeldingen erbij, relevante links toevoegen, een goede afbeelding etc.

Deze dingen klinken misschien ‘simpel’, maar het maakt echt een enorm verschil als je website en social media goed bijgewerkt zijn en ook nog op zo’n manier dat alle informatie klopt en prettig leesbaar is.

Kost het jou ook veel energie om je website en social media bij te houden?

Ik help je graag, zodat jij tijd overhoudt voor de dingen waar je wel energie van krijgt!

Webteksten schrijven

Ik verplaats me graag in de bezoeker van een website. Dat is heel belangrijk als je webteksten schrijft. Iedere website heeft namelijk een andere doelgroep. Ik probeer me echt in te beelden dat ik met die doelgroep praat. Daardoor ben ik er ook achter gekomen dat ik op veel verschillende manieren kan schrijven. Ik kan heel helder schrijven, in duidelijke, korte zinnen. Ik kan teksten schrijven met een knipoog, of een grappige ondertoon. Ik kan teksten schrijven die wat sturender zijn, die de lezer echt aanmoedigen om actie te ondernemen. Maar ik kan ook teksten schrijven die juist wat softer zijn, die mensen vooral aanspreken in hun autonomie, in het zelf mogen kiezen.

Me inleven in anderen

Wat ik heel leuk vind aan het schrijven van webteksten, is me inleven in een ander. Allereerst in de persoon voor wie ik de webteksten schrijf. Ik vind het namelijk heel erg belangrijk om echt te begrijpen wat die ander drijft. Anders worden mijn teksten niet persoonlijk genoeg. De teksten moeten echt bij iemand passen, ook qua toon. In die zin worden mijn teksten ook nooit heel zakelijk. Ik wil dat iemands persoonlijkheid echt blijft doorklinken. Ik zie webteksten dus echt als het faciliteren van een ‘gesprek’ tussen de persoon van wie de website is en diens lezers. Dat gesprek moet authentiek zijn en natuurlijk verlopen. Daar zijn webteksten wat mij betreft voor bedoeld, het gaat om het maken van oprechte connectie!

Hulp nodig bij jouw webteksten?

Ik werk graag samen met jou aan persoonlijke, heldere teksten voor op je website!

Blogs, boeken en ebooks redigeren

Toen ik hoofdredacteur was bij dsmmeisjes redigeerde ik elke dag blogs. Dat vond ik heel leuk om te doen. Het is enerzijds namelijk de kunst om een verhaal geen geweld aan te doen, maar er anderzijds wel voor te zorgen dat het prettig leesbaar is voor de lezer. Die balans vinden tussen eigenheid van de schrijver bewaren én zorgen dat een tekst prettig leest, vind ik heel tof.

Tone of voice

Ik heb in het verleden ook ebooks van andere ondernemers geredigeerd. Uiteraard let ik op spelling, grammatica en stijl, maar dus ook heel erg op leesbaarheid. Maar ik ben echt iemand die zo ‘licht’ mogelijk redigeert, want ik vind het juist zo leuk als iemands tone of voice bewaard blijft, daar doe ik echt mijn best voor!

Fouten voorkomen

Blogs, boeken en ebooks redigeren zou ik in de toekomst nog veel vaker willen doen! Omdat ik het leuk vind, maar eigenlijk ook omdat ik zo vaak zie dat ondernemers producten lanceren waar letterlijk in de beschrijving of op de cover van het ebook al een taalfout staat… En ik ben echt niet de enige die dat ziet! Het doet in mijn ogen enorm af aan je professionaliteit. Af en toe een foutje is natuurlijk helemaal niet erg, ik maak zelf ook genoeg fouten, maar meteen een dikke vette fout op de cover… Of continu dezelfde taalfouten in je teksten… Ik vind er wat van! En help mede-ondernemers dus graag om dit te voorkomen. 😉

Zoek je iemand die jouw teksten nakijkt?

Ik loop je teksten graag na op spelling, grammatica, stijl en leesvriendelijkheid!

… en ik doe nog veel meer!

Ik ben al weer een heleboel woorden verder (kort en bondig is op mijn eigen teksten eigenlijk zelden van toepassing ;)) en heb nog lang niet alles besproken wat ik doe. Ik denk dus dat dit deel 1 was en dat er binnenkort een deel 2 volgt! Mocht je in de tussentijd een vraag hebben, schroom dan niet om me te mailen! Dat kan via mijn contactformulier.

Scroll naar boven