4 tips voor steengoede webteksten

persoon die aan het typen is

Jouw website is hét platform waar vaak het eerste contact met jouw (potentiële) klant of doelgroep plaatsvindt. Fijn dus als deze ‘eerste kennismaking’ goed verloopt. Goede webteksten helpen daarbij.

Maar maakt webteksten nou goed? Daar kun je verschillende antwoorden op formuleren. Ik let zelf vooral hierop:

1. Tone of voice

Ik vind het heel erg belangrijk dat iemands persoonlijkheid doorschemert in diens webteksten. Je moet iemand tijdens het lezen bij wijze van spreken bijna horen praten. Ik vind het daarom heel erg belangrijk om – voor ik met webteksten aan de slag ga – iemand goed te leren kennen. Tijdens het schrijven probeer ik vervolgens ook in iemands ‘huid te kruipen’. Hoe zou iemand dit zelf verwoorden?

2. Goede leesbaarheid, structuur en rust in de tekst

De tone of voice is heel erg belangrijk, maar het is ook belangrijk om orde in de chaos te creëren. Spreektaal is vaak toch wat warrig, terwijl mensen webteksten vaak snel tussendoor consumeren op hun telefoon. Geen tijd voor oeverloos gelul dus. Daarom ga ik met een stofkam door de webteksten, zodat echt alleen overblijft wat strikt noodzakelijk is om te vertellen. Daarbij puzzel ik ook net zo lang tot de tekst in zo’n volgorde staat dat je het makkelijk tot je neemt en alles heel logisch voelt in je hoofd. Ik wil lezers in een webtekst zo min mogelijk laten ‘struikelen’ én ik wil ervoor zorgen dat ze na het snel lezen van de tekst toch alle info hebben meekregen.

3. Spelling, grammatica en stijl

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar veel fouten in een tekst vind ik persoonlijk enorm afdoen aan iemands professionaliteit. Natuurlijk is de ene beter in spelling en grammatica dan de ander, maar als je van jezelf weet dat je er niet goed in bent zou ik zeggen: besteed het uit. Sowieso is het helemaal niet zo gek om iemand mee te laten lezen, zelfs als je wel Kampioen Nederlands bent. Als je lang naar je eigen teksten teksten hebt gestaard, zie je namelijk je fouten niet meer (dat overkomt mij in ieder geval regelmatig en ik had altijd een 10 op spelling ;-)).

Naast spelling en grammatica is stijl ook belangrijk. Het zorgt ervoor dat zinnen lekker lopen, dat gezegdes op de juiste manier worden gebruikt. Goed stijlgebruik bevordert ook de leesbaarheid enorm.

Heel belangrijk dus, schrijven zonder fouten. Daar voeg ik wel aan toe: ik ben geen fan van volledig ‘smetteloze’ teksten. Natuurlijk, grove fouten moeten eruit, maar een beetje karakter mag een tekst wel tonen. Ook als je dan een beetje langs de randen van net taalgebruik schuurt.

4. Heldere taal, geen gedoe

Ik heb persoonlijk een voorkeur voor heldere teksten. Waarin je rustig wordt aangesproken als lezer en er niet teveel tegen je ‘geschreeuwd’ wordt. Niet teveel ‘KOOP NU METEEN’ en ‘WACHT NIET LANGER’. Ik ben niet die marktkoopman die zijn waren aanprijst. Ik geloof in mensen rustig aanspreken en ze uiteraard vertellen hoe ze bijvoorbeeld iets kunnen kopen, maar zonder emotionele chantage, psychologische marketingtrucs of ingewikkelde funnels.

Hulp nodig bij jouw webteksten?

Denk jij nou bij bovenstaande punten: hee, daar kan ik me wel in vinden? En herken je je in een van de volgende punten:

  • Je hebt al webteksten geschreven, maar zou het fijn vinden als iemand deze nog even nakijkt
  • Je bent begonnen met schrijven, maar loopt onderweg vast
  • Je hebt nieuwe webteksten nodig en wil dat iemand je daar vanaf het begin mee helpt

Neem gerust contact met me op als ik je daarbij mag helpen!

P.S. Je kunt ook bij me terecht voor het laten redigeren of corrigeren van jouw ebook.

Scroll naar boven